Een kindje op komst, maar geen geld op de bank!

door elkecenttelt

Net zoals veel mensen ben ik me pas druk gaan maken om geldzaken toen ik op een dag dit nieuws kreeg. Ik weet het nog precies, met twee twinkelende oogjes komt ze naar me toe lopen en zegt ze enthousiast: “Je wordt papa”! Ehh sorry, wat zeg je?! “Ja, je wordt papa”

Na een week van euforie komt de bezinning: Hoe gaan we dit allemaal doen? Kunnen wij dit wel? We hebben geen geld, maar wel schulden. We hebben geen huis maar alleen een studentenkamer.  Uiteraard zorg je vooral voor een baby met liefde, maar een huis en wat geld is toch geen overbodige luxe. Er volgt een periode van veel stress, ruzie en onrust. Bij lange na niet de rozengeur en maneschijn die je verwacht. Gelukkig gaat het wel goed met onze baby, ondanks alle stress.

Het lukt ons in korte tijd een klein huis te kopen, omdat ik een vast contract heb. Het is oud en achteraf betalen we te veel, maar we hebben een huis waarin we ons kindje kunnen opvoeden. Nu de inrichting nog.  We bezuinigen zes maanden op alles wat los en vast zit.  We permitteren ons geen enkele vorm van luxe,  maar het is niet genoeg. We gaan het niet redden, geen meubels en geen kinderkamer dan maar? Dat kan toch niet?!

Uiteindelijk zijn we afhankelijk van andere mensen. Gelukkig zijn daar mijn ouders. Zij zijn zo lief om onze sponsor te zijn en hun oude meubels aan ons te geven. Nu kunnen we het huis inrichten. De oude meubels knappen we op en zien er best leuk uit. Als cadeau krijgen we ook nog eens de kinderkamer van mijn ouders. Daar zijn we dolgelukkig mee, een mooie nieuwe plek voor ons kindje. Tegen de tijd dat onze prachtige dochter wordt geboren is alles af en op zijn plaats gevallen.

Eind goed al goed zul je denken. En zo is het eigenlijk ook. We hebben een huisje en een prachtige en gezonde dochter. Dus wees dankbaar zul je denken. Dat zijn we ook echt, alleen maken we ons wel zorgen. Geld hebben we nog steeds niet. Dus mocht er iets stuk gaan, onze auto of wasmachine, dan kunnen we het niet laten repareren. Ook de schulden zijn er nog steeds, al zijn ze deels meegenomen in onze hypotheek.

Na vele ruzies, lange discussies en veel stress in de afgelopen periode is het duidelijk: dit gebeurt ons nooit weer! De afhankelijkheid, de stress en de ruzies om geld: dat willen we echt niet meer. We vinden het allebei verschrikkelijk dat we dit hebben laten gebeuren. We gaan dingen anders doen. We weten nog niet precies van hoe en wat, maar dat er wat moet veranderen is duidelijk.

Over een aantal onderwerpen zijn we het eens geworden:
– we willen financiële ruimte om te leven;
– we gaan sparen voor (on)verwachte uitgaven;
– we willen aflossen op ons huis, omdat we onze woning te duur hebben gekocht;
– we gaan onze schulden aflossen.

We hebben dus best veel eisen. Maar hoe gaan we die realiseren? Ons budget is niet groot, het is eerder beperkt. We verdienen allebei niet veel geld. Toch hopen we met ons beperkt budget bovenstaande doelen te bereiken. Eén ding hebben we mee, het kan niet slechter worden dan het nu is.